Hero Image
Oikeus hyvään sisäilmaan
Hyvinvointi

Oikeus hyvään sisäilmaan

Kun ulkoa virtaa ilmaa rakennuksen sisälle, se saattaa kuljettaa mukanaan terveyden kannalta epäsuotuisia aineita, kuten siitepölyä sekä home- ja sieni-itiöitä. Jopa rakennuksessa itsessään käytetyt materiaalit, kuten puunkyllästysaineet, voivat olla haitallisia. Optimaalinen sisäilmanlaatu edellyttää ilmatiiviyden ja hallitun ilmanvaihtojärjestelmän yhdistelmää rakennuksessa. Ilman tulee kulkea suodattimen läpi, jolloin siitepöly ja muut haitalliset aineet poistuvat.

Hallittu ilmanvaihto takaa miellyttävän sisäilman
  • Ihanteellinen sisäilma edellyttää ilmatiiviyden ja hallitun ilmanvaihtojärjestelmän yhdistelmää rakennuksessa.

  • Painovoimainen ilmanvaihto ei toimi nykyaikaisten lämmitysmuotojen kanssa.

  • Tehokas ilmanvaihto edellyttää huolellisen suunnittelun lisäksi ammattitaitoisen toteutuksen ja laadunvalvonnan.
     

Rakennuksen ilma pitää vaihtaa sen käyttötarkoituksen mukaan niin, että elämisen mukana sisäilmaan joutuvat epäpuhtaudet, hajut ja kosteus kulkeutuvat ulos ja tilalle saadaan raitista ilmaa. Oli ilmanvaihto järjestetty koneellisesti tai painovoimaisesti, tulisi ilman kulkea sitä varten varattuja reittejä pitkin eikä hallitsemattomasti satunnaisista epätiiviyskohdista rakenteiden läpi. Näin korvausilma säilyy puhtaana.

Kaavio painovoimaisesta sekä koneellisesta ilmanvaihdosta.

Raitis ilma

Raikkaan ilman tarvettamme ei pitäisi aliarvioida. Lääkärien ja terveydenhuoltoviranomaisten mukaan jokainen ihminen tarvitsee vähintään 30 m3:n verran raitista ilmaa tunnissa. Nämä luvut perustuvat tilanteeseen, jossa hiilidioksidi CO2-pitoisuus on enimmillään 0,15 %. Tällainen huoneilma edellyttää jatkuvatoimista ja koneellista ilmanvaihtoa.


Tuuleta oikein

Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että satunnainen tai heikko tuuletus ei riitä hyvään sisäilmanlaatuun. Paras ratkaisu on hallittu ja koneellinen ilmanvaihto varustettuna tehokkaalla lämmöntalteenotolla. Tämän lisäksi sisäilmaa voidaan tuulettaa "täystuuletuksen" avulla, jolloin ikkunat ja ovet avataan täysin auki muutaman kerran päivän aikana. Näin kostea sisäilma korvautuu runsashappisella ulkoilmalla.

Naiinen istuu etualalla vauva sylissään, takana näkyy henkilö sängyllä lukemassa kirjaa.