Hero Image
ISOVER-pakkausten varastointia
Resurssitehokkuus

Pakkaukset ja varastointi

ISOVER Multipack -puristepaketti on helpottanut suomalaisten rakentajien ja remontoijien työtä jo 20 vuoden ajan: ISOVER on pakannut pehmeät lämmöneristeet puristepakattuihin pakkauksiin jo vuodesta 1997 lähtien. Tiiviksi puristettu lasivillakuorma on helppo kuljettaa ja varastoida työmaalla. Puristepakatut eristeet valitsemalla säästät tilaa ja ympäristöä. 

Vähennä työmaan pakkausjätettä jopa 50% valitsemalla oikea pakkaus

ISOVERin Forssan eristetehtaan uusi pakkaus- ja lavauslinja parantaa pakkausten vedentiiveyttä ja puolittaa pakkausjätteen määrän työmaalla. Pakkausmuovia kuluu entiseen verrattuna jopa 50 prosenttia vähemmän. Työmaalle jää siis vähemmän jätettä, ja sekin on kierrätettävää. Pakkausmuovia säästyy tehtaalla ja loppukäyttäjällä vuosittain 32 000 kg.  

Ympäristöystävällisemmän pakkaustavan ansiosta päästiin eroon myös kutisteuunista ja sen kuumentamisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Sähköä säästyy 165 MWh, mikä vastaa noin 10 omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta. CO2-päästöt pienenevät 30 tn. 

Myös logistiikan päästöissä säästetään, kun pakkauksia mahtuu kuljetuksiin aiempaa enemmän. Esimerkiksi Forssa-Baltia -välillä se tarkoittaa vuodessa 15 rekka-ajoa vähemmän. 

Piktogrammi trukista kuljettamassa ISOVER multipackia
Voiko ISOVER-eristettä säilyttää Multipack-pakkauksessa pidempään ilman, että tulee ongelmia?

Eli miten puristepakattuja Multipack-tuotteita tulee säilyttää?

Mökkityömaalla tuli viivettä ja eristystyöt siirtyvät mahdollisesti 6 kuukauden päähän kevääseen. Voiko ISOVER-eristeitä (100 ja 50 mm) säilyttää multipack-pakkauksessa ilman, että eristeet vahingoittuvat, menevät kasaan tai muuta vastaavaa? Säilytyspaikka on kuiva, mutta kylmä varasto.

ISOVER Multipackin suositeltava varastoimisaika on alle 6 kk. Eristeiden palautuminen voi siis heikentyä pitkäaikaisen puristumisen ansiosta. Palautumista voidaan parantaa purkamalla Multipackit yksittäispaketeiksi. Mikäli tätä ei voida tehdä, niin silloin paketit tulee avata hyvissä ajoin (väh. 2 h) ennen seinään asentamista sekä tarvittaessa myös ravistella, jotta tuote palautuisi alkuperäiseen paksuuteensa.

ISOVER Multipack -puristepaketti

ISOVER-eristeitä entistä tiiviimmässä ja vedenpitävässä pakkauksessa

ISOVERin Forssan lasivillatehtaan uuden pakkauslinjan ansiosta ISOVER-eristepakkausten vedentiiveys on parantunut. Noin 600 000 euron arvoisen investoinnin ansiosta myös pakkausjätteen määrä työmaalla puolittuu.

Keväällä 2018 ISOVERin Forssan tehtaalla käynnistetty uusi yksittäispakkauslinja on ensimmäinen laatuaan Suomessa - ja myös Saint-Gobainin eristetehtailla. ISOVERin Forssan tehtaalla valmistetaan rakennuseristeitä kuten tuulensuojaeristeitä, rappauseristeitä, askeläänieristeitä, teknisiä eristeitä, betonielementtieristeitä, puhallusvillaa sekä akustiikkalevyjen aihioita jatkojalostettavaksi akustiikkalevyiksi samalla tehdasalueella sijaitsevan Ecophonin akustiikkalevytuotantoon.
 
ISOVERilla on lasivillatehdas myös Hyvinkäällä sekä varasto Oulussa.
 
Paremmin pakattuja eristeitä
 
– Olimme jo pitempään miettineet keinoa parantaa pakkaamon työturvallisuutta sekä taata asiakkaillemme vedenpitävämmät pakkaukset, projektipäällikkö Tuomas Rilla kertoo.
 
Työmaalla eristeet on tietysti varastoitava huolellisesti suojattuna. –  Aina se ei syystä tai toisesta Suomen haastavista sääolosuhteista johtuen täydellisesti onnistu, Rilla huomauttaa. – Vaikkakaan lasivillaeriste ei kastumisesta mene pilalle, sen olisi hyvä antaa kuivua ennen rakenteen tiivistämistä höyrynsululla. – Halusimme pakkauksista myös ympäristöystävällisempiä ja esteettisempiä, Rilla kiteyttää.
 
Uutta pakkauslinjaa alettiin visioida vuonna 2015 ja vauhtiin suunnittelussa päästiin vuonna 2017. Keväällä 2018 ensimmäiset uusiin pakkauksiin pakatut eristeet on jo kuljetettu työmaille.
 
Tyylikäs, tiivis ja kevyt
 
Kun uutta ja vanhaa pakkausta verrataan toisiinsa, ero on ilmiselvä. Ensinnäkin uusi pakkaus peittää eristeet siististi ja tiiviisti. Tasalaatuiset pakkaukset näyttävät entistä esteettisemmiltä, suorastaan tyylikkäiltä.
 
Uudella pakkauslinjalla eristeet pakataan muoviseen, päädystä saumattavaan kutistesukkaan. Pakkauksessa on siis vain kaksi saumaa eikä siihen jää avonaisia kulmia tai päätyjä, joista mahdollinen kosteus pääsisi sisään.
 
Eristepakkaukset ovat hyvin tiiviitä, mutta silti helposti käsiteltäviä, joustava muovi ei repeä niin helposti kuin paksu muovi vaan venyy. Päätysaumoihin jää eräänlaiset korvat, joista pikkupaketteja on myös helppo kantaa.
 
Pakkausmuovia on entiseen verrattuna myös jopa 50 prosenttia vähemmän. Työmaalle jää siis vähemmän jätettä, joka tosin sekin on kierrätettävää. Muovin voi toimittaa muovin kierrätykseen tai energiajätteeseen.
 
Ympäristö kiittää
 
Ympäristön kannalta investointi on osoittautunut onnistuneeksi, sillä pakkausmuovia säästyy tehtaalla ja loppukäyttäjällä vuosittain 32 000 kg. Se on melkoinen määrä ja on hyvä askel pyrkimyksissämme vähentää muovijätteen määrää EU:ssa ja etenkin pakkausteollisuudessa.
 
Vanha pakkaustapa edellytti muovipakkauksen kutistamista kutisteuunissa. Uuden linjan ansiosta koko uunista ja sen kuumentamisen aiheuttamista kustannuksista sekä hiilidioksidipäästöistä päästiin eroon. Sähköä säästyy 165 MWh. – Se on noin 10 omakotitalon vuotuinen sähkönkulutus, Rilla vertaa. Vastaavasti hiilidioksidipäästöt pienenevät 30 000 kg vuodessa.
 
Myös kuljetuksien osalta syntyy säästöä. Uudet tiiviit pakkaukset ovat lavanippuina pakattaessa täysin suoria. Niinpä pakkauksia mahtuu kuljetuksiin aikaisempaa enemmän.
Esimerkiksi Forssa-Baltia -väliltä tämä vähentää vuodessa 15 rekka-ajoa.
 
Parempaa työergonomiaa ja turvallisuutta
 
Uusi pakkauslinja sijoitettiin samaan paikkaan, jossa vanha linja uuneineen sijaitsi. Uunin poistamisen ansiosta tilaa saatiin lisää ja tilankäyttöä voitiin järkeistää monin tavoin. Linjan loppupäähän saatiin automaattinen pakettien lavaus, minkä ansiosta tuotannon pullonkauloja on saatu vähennettyä. Ennen investointia paketit nostettiin lavalle käsin.
 
Myös trukilla joudutaan ajamaan tehtaan sisällä huomattavasti entistä vähemmän, sillä lavatut eristepakkaukset sijaitsevat aikaisempaa lähempänä varastoja.
 
Rilla on tyytyväinen siihen, että projektin aikaisilta työtapaturmilta on vältytty ja tehtaalla onkin työskennelty yli 800 päivää ilman poissaoloa vaatinutta työtapaturmaa.
 
Forssan tehtaasta muodostui suosittu nähtävyys
 
Forssan tehtaan uudesta pakkauslinjasta on jo ehtinyt tulla suorastaan nähtävyys. Sitä ovat käyneet ihastelemassa tehtaan oma henkilökunta, Saint-Gobain konsernin muiden yksiköiden edustajat sekä projektitoimittajat. Ympäristöystävällistä ja tehokkuutta parantavaa investointia seurataan suurella mielenkiinnolla.
 
Pakkauslinjauudistus on osa Forssan tehtaan pitkäjänteistä investointistrategiaa. Vuonna 1970 rakennettu, aikanaan mm. kuorma-autotehtaana toiminutta tehdaskiinteistöä uudistetaan ja kehitetään vuosittain. Vuonna 2016 tehdas sai uuden lasiuunin. Jatkuvasti päällä olevat lasiuunit uusitaan noin seitsemän vuoden välein.