Hero Image
Ääneneristäminen FAQ
Ääniympäristö ja akustiikka

FAQ – Ääneneristäminen

Tiesitkö, että kaikki eristeet eivät eristä ääntä? Onneksi ISOVERilta löydät ratkaisut tähänkin ongelmaan. Selaa alla kysymyksiä liittyen ääneneristykseen.

ISOVER-eristeet antavat hyvän ääneneristävyyden erityisesti kaksinkertaisessa rakenteessa. Tällainen saadaan kahdesta yksinkertaisen rakenteen tapaan toimivasta massiivisesta seinämästä (esim. kaksi laattaa tai kipsilevyä) ja niiden väliin sijoitettavasta hyvin ääntä absorboivasta materiaalista, kuten ISOVER-mineraalivilla.

Seinien ja välipohjien ilmavälin täyttämiseen suosittelemme erityisesti kevyitä ISOVER-rakennuseristeitä kuten ISOVER ACOUSTIC. Jos ääneneristyksen lisäksi tarvitaan lämmöneristyskykyä, kuten ulkoseinissä, valitaan tuotteeksi esim. ISOVER PREMIUM 33. Nämä tuotteet ovat pehmeitä, joustavia ja helposti kokoonpuristuvia.

FAQ - Ääneneristäminen

Kysymyksiä ääneneristämisestä.

Selaa alla kysymyksiä liittyen ääneneristykseen.

 

 

Kerrostalon väliseinien ääneneristäminen

Mikä on paras tapa parantaa äänieristystä kerrostalon seinissä?

Kysymys: Miten voin parantaa äänieristystä kerrostalon seinissä?

Mikä on paras tapa parantaa äänieristystä kerrostalon seinissä, ts. hiljentää viereisistä huoneistoista tulevia ääniä? Talo on rakennettu vuonna 1952 ja huoneistojen väliset seinät lienevät tiiltä tai betonia. Isokin operaatio on mahdollinen. Ja vielä yksityiskohtaisesti; kuinka paljon esimerkiksi yksi kipsilevy suoraan seinään kiinnitettynä parantaa äänieristystä verrattuna vaikkapa villa- ja kipsilevyyn tai kahteen kipsilevykerrokseen?

 

ISOVER vastaa

Ääneneristyksessä pitää huomioida monta eri asiaa. Pelkkä seinän parantaminen ei välttämättä ratkaise kaikkia ongelmia, koska ääni voi siirtyä rakojen, rungon tai vaikka ikkunoiden kautta. Mikäli nämä asiat eivät ole liian merkittäviä, niin silloin voidaan käsitellä esittämiäsi vaihtoehtoja. Se, että laitetaan kipsi suoraan betonin/tiilen päälle ei välttämättä auta paljoakaan. Olennaisinta on, että uusi pintamassa (kipsilevy) on ns. joustavasti kiinni. Tämä voidaan tehdä esim. Gyprocin akustisilla jousirangoilla. Kyseessä olevaa rakennetta voidaan vielä hieman parantaa laittamalla villaa rankojen väliin (ISOVER KH).

Mikäli halutaan parantaa rakennetta merkittävästi, niin silloin kannattaa tehdä uusi ranka irti vanhasta seinästä esimerkiksi näin: 

  • vanha seinä
  • 10 mm ilmarako
  • 70 mm koolaus (ISOVER STANDARD väliin)
  • Gyprocin akustoranka (ISOVER KH väliin)
  • kaksinkertainen kipsilevy (mieluiten Gyproc GEK ERIKOISKOVA).

Tällä tavalla saadaan jo merkittävä parannus, jos ääni ei tule muuta kautta. Kaikki saumat/raot tietysti tiivistetään akryylimassalla. Yhden ja kahden kipsilevyn ero on noin 3-4 dB (tämä riippuu paljon itse rakenteesta).

 

 

 

Onttojen väliseinien ääneneristys

Valmispakettitalossa on ontot sisäseinät. Mikä olisi helpoin tapa tehdä ääneneristys?

Kysymys: Miten ontot väliseinät kannattaa äänieristää?

Asun 80-luvun puolivälissä rakennetussa valmispaketti-omakotitalossa, jossa sisäseinät ovat ontot. Nyt haluaisimme parantaa äänieristystä. Mikä olisi helpoin tapa tehdä se?

 

ISOVER vastaa

Helppoa ratkaisua ja niin sanottua oikotietä onneen ei valitettavasti ole. Eli mikäli haluatte onton seinän "kuminasta" eroon, tulee runkotila täyttää eristevillalla. Mikäli mahdollista, suosittelemme seinän levytyksen purkamista seinän toiselta puolelta, eristeen (esimerkiksi ISOVER STANDARD) asentamista runkotolppien väliin ja seinän uudelleen levytystä.

Jos vielä mahdollista on asentaa seiniin tuplalevytys, parantaa sekin ääneneristävyyttä roimasti. Yleensä myös väliseinien liitäntäkohta kattoon on puutteellisesti eristetty. Seinän yläjuoksu on yleensä kiinni katon harvalaudoituksessa, ja tämä höyrynsulun ja väliseinän yläjuoksun välinen tila tulisi myös täyttää eristevillalla, jotta ääni ei pääse sitä kautta viereiseen huoneeseen. Myös sähkörasiat ja muut läpimenot on hyvä kitata, jotta nekin reitit saadaan tukittua. Levyjen saumaus normaalisti ja reuna-alueiden kittaus ympäröiviin rakenteisiin viimeistelee lopputuloksen.

 

 

 

Makuuhuoneiden väliseinän äänieristys

Miten kannattaa parantaa onton lastulevyseinän ääneneristystä?

Kysymys: Miten ontot lastulevyseinät kannattaa ääneneristää?

Vuonna -81 valmistuneessa rivitaloasunnossamme on alakerran makuuhuoneiden välillä onneton äänieristys. Rakenne on ontto ja kummallakin puolella on lastulevyt. Ajattelin avata seinän toiselta puolelta ja laittaa sisälle eristevillaa. Nykyisen lastulevyn ajattelin korvata kipsilevyllä (ehkä kaksinkertaisella). Saumoja peitettäisiin akryylimassalla. Mitä eristettä suosittelette käytettäväksi? Mitä muita vinkkejä teillä on antaa?

Tärkeimmät kysymykset ovat seuraavia: Onko jotain syytä miksi rakenne on jätetty ontoksi, esimerkiksi tuuletuksen takia? Pitääkö sinne jättää ilmarako vai voiko eristeellä täyttää koko tyhjän tilan? Tilaa villalle on noin 10 cm. Kiitos etukäteen

 

ISOVER vastaa

Suosittelemme väliseinien ääneneristeeksi kevyttä mineraalivillaa, eli esimerkiksi ISOVER STANDARD. Eristettä kannattaa laittaa koko runkotila täyteen. Jos seinissä on mahdollista käyttää tuplalevytystä, auttaa se huomattavasti ääneneristävyydessä. Kipsilevysaumat saumataan tasoitteella ja reunat tiivistetään esimerkiksi akryylimassalla.

Kysymyksestä ei ilmene se, onko kyse huoneistojen välisestä, vai vain asunnon sisäisestä seinästä. Yleensä villan pois jättämiseen on ollut syynä se, ettei ole haluttu satsata rakennusakustiikkaan. Jotta saavutetaan paras lopputulos, olisi makuuhuoneiden ovissa hyvä käyttää myös kynnyksiä, jolla varmistetaan lopullinen ääneneristävyys. Seinärakenteen tuuletukseen ei pitäisi olla tarvetta.

 

 

 

Yläkerran asunnon ääneneristys

Voimmeko mitenkään vaimentaa yläkerran asunnosta kuuluvia ääniä?

Kysymys: Miten voin vaimentaa yläkerrasta kuuluvia ääniä?

Asumme vuonna 1969 rakennetussa kerrostalossa, jonka äänieristeet ovat olemattomat. Voimmeko mitenkään saada pienemmäksi ääniä, jotka tulevat makuuhuoneemme yläpuolella sijaitsevasta asunnosta? Voiko kattoon lisätä jonkun eristeen?

 

ISOVER vastaa

Ääneneristyksessä on tietysti hyvä tietää, minkä taajuuksisia ääniä välipohjan läpi kuuluu. Jos rakenne on tiedossa, niin se auttaa monessa kohtaa. Oletetaan, että kyse on betonivälipohjasta tai jostain vastaavasta, jolla yleensä on kuitenkin jonkinlainen ääneneristävyys. Ongelmaksi voi tietysti tulla sivutiesiirtymä, eli kun katon eristävyyttä parantaa, niin ääni tuleekin seinien kautta. Ensiksi suosittelemme, että kaikki reunat käydään läpi ja tiivistetään. Näin varmistetaan, ettei mitään reikiä/rakoja ole.

Huonekorkeus saattaa joskus olla rajoittava tekijä. Korkeassa huoneessa voidaan tehdä ns. alaslaskettu katto. Toisin sanoen rakennetaan uusi sisäkatto irti vanhasta katosta (min. 50mm) koolamalla ja väliin asennetaan villat esim. ISOVER STANDARD. Koolauksen alapuolelle asennetaan akustinen jousiranka Gyproc AP 25 mm. Jousirankaan kiinni kaksi kipsilevyä esim. Gyproc GN 13 mm. Reunat tiivistetään seinään esim. akryylimassalla ja saumat tasoitetaan normaalilla levytasoitteella.

 

 

 

 

 

Yläpohjan äänieristys

Mitä tehdä, kun katossa käytetty eriste ei eristä ääntä ollenkaan?

Kysymys: Miten voin parantaa katon äänieristystä?

Laitoimme kattoon (rintamamiestalo) muovieristettä. Nyt ongelmana on äänet! Katossa käytetty eriste ei eristä ääntä ollenkaan. Emme älynneet ottaa äänieristystä huomioon remontoinnissa. Onko nyt edessä katon vaihto ulkoapäin (ei olisi tarvetta vielä uusia), vai mitä voisi laittaa sisäpaneelikaton alle lisäeristeeksi eristeen seuraksi? Riittäisikö 100 mm villaa jos sen voisi laittaa sisäpuolelle? Äänistä sen verran, että jos naapurit puhuvat omalla pihalla normaaliäänellä noin 10 metrin päästä meidän talosta, niin puhe kuuluu häiritsevästi sisälle.

 

ISOVER vastaa

Eiköhän tähänkin ratkaisu löydy. Suosittelemme seuraavan tyyppisen rakenteen laittamista sisäpuolelle, jolla päästään ainakin selkeästi parempaan tilanteeseen.

Vanha rakenne ulkoa sisällepäin:

  • muovieriste
  • kipsilevy 

Uusi rakenne:


Saumat kitataan ja reunat/raot tiivistetään akryylimassalla. HUOM! Äänet tulevat rakenteen heikoimmasta kohdasta, kuten vesi padon reiästä.