Hero Image
Eristä mökki talviasuttavaksi
Hyvinvointi
2 minutes min

Talviasuttava mökki syntyy eristämällä


Mökin muuttaminen talviasuttavaksi ei maksa maltaita ja on helposti toteutettavissa laadukkailla ISOVER-tuotteilla. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla ja asennuksen voi halutessaan jättää urakoitsijan hoidettavaksi.

Suomalaiset viettävät kesäisin paljon aikaa mökeillään, mutta vapaa-ajan asuntojen suosio on kasvussa myös talvikaudella. Tämä edellyttää kiinteistöltä riittävää lämmönpitoa, joka saavutetaan eristämällä.

– Mökkikauppa käy nyt kuumana ja monet remontoivat mökistä itselleen kakkoskotia. Muihin remonttiprojekteihin verrattuna eristäminen on taloudellisesti edullista ja työmäärälläkin mitattuna sieltä kevyemmästä päästä. Sillä nostetaan välittömästi kiinteistön arvoa ja sen käyttömahdollisuuksia, sanoo ISOVERin tuotepäällikkö Mika Pulkkinen.

Perinteiset mielikuvat eristämisestä kannattaa heittää romukoppaan, sillä 2020-luvun lasivilla ei kutise tai pölise. Luonnostaan palamattomat ISOVER-eristeet ovat myös ekologinen valinta, sillä ne valmistetaan parhaimmillaan 80-prosenttisesti kierrätyslasista, eikä niissä käytetä palonestoaineita tai muita myrkyllisiä kemikaaleja.

Muihin remonttiprojekteihin verrattuna eristäminen on taloudellisesti edullista. 

Parasta eristystehoa puhallusvillalla

Mökin eristämisessä on hyvä lähteä liikkeelle yläpohjasta, sillä lämpö karkaa helpoiten juuri ylöspäin. Tämä on myös kaikkein kustannustehokkain tapa parantaa kiinteistön lämmöneristystä.

Yläpohjan eristeeksi kannattaa valita painumaton, palamaton ja läpihengittävä puhallusvilla, joka ei sido kosteutta itseensä. Hyvä vaihtoehto on kierrätyslasista uusiutuvalla energialla valmistettu
ISOVER InsulSafe®, joka sopii uudisrakentamiseen, remontointiin ja lisäeristeeksi vanhan eristeen päälle. Asennuksen voi teettää urakoitsijalla tai tehdä sen itse rautakaupasta vuokrattavalla puhallusvillakoneella.

– Seuraavaksi kannattaa vilkaista lattian alle eli tutkia rossipohjan kunto. Huonokuntoiset tai painuneet eristeet on järkevää korvata paremman eristyskyvyn omaavalla ISOVER PREMIUM 33 -eristevillalla, neuvoo Pulkkinen.

Ekologiset ISOVER-eristeet kaikkeen eristämiseen

Takki talon päälle

Ulkoseinät eristetään viimeisenä. Tämä tapahtuu poistamalla mökin lautaverhoilu, tarkistamalla runkoeristeiden kunto ja lisäämällä vesihöyryä läpäisevät ja tuulensuojapinnoitetut lämmöneristelevyt. ISOVER Facade on siihen erinomainen valinta.

Mökin eristysratkaisuja voi halutessaan täydentää lattia-, seinä- ja kattorakenteisiin sopivalla höyrynsulkukalvolla. Höyrynsulku varmistaa, ettei talossa oleva kostea ja lämmin ilma tunkeudu katon ja seinien rakenteisiin.

– Älykkään ISOVER Vario® Xtra -höyrynsulkukalvon toiminta perustuu rakenteen kosteuden kuivumiseen sekä sisälle että ulospäin. Tällä tavalla rakenteet pääsevät kuivumaan kesäaikana ja kosteusriski pienenee huomattavasti, Pulkkinen täydentää.