
Näin oli käynyt Resedakujalla Vantaalla, jossa vuonna 1990 valmistuneessa neljän asunnon rivitaloyhtiössä yläpohjan lisälämmöneristys nousi puheenaiheeksi jo muutama vuosi sitten. Talontakaisen upean kuusiaidan asukkien pesänrakennushankinnat olivat selvästi ylittäneet jo sietorajan. "Kuusien juurilla näkyi säännöllisesti villatuppoja ja avointen käyttöullakoiden kautta puhallusvillan katoamisen saattoi kyllä aivan omin silminkin todeta", taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikael Träskelin kertoo.
Yläpohjan lämmöneristyskerroksen ohenemisella on melkoinen vaikutus asumismukavuuteen, rakennuksen energiatehokkuuteen ja tietysti lämmitysenergialaskuihin.
Taloyhtiön yhteinen projekti
Rakennusaikaisten rakennusmääräysten mukaan rivitalon yläpohjassa on ollut 250 mm kerros puhallusvillaa, mutta Mikael Träskelin arvelee, että vuosien mittaan määrästä oli kadonnut jo kolmannes eläinnaapureiden rakennuspuuhiin. Lisäeristäminen oli siten todellakin enemmänkin kuin ajankohtaista. Jo puhalluseristepaksuuden palauttaminen alkuperäiseen määrään vaikuttaisi sähkölämmityslaskuihin selvästi. "Nykyisinhän yläpohjaan suositellaan noin 500 mm:n villakerrosta, jos se on mahdollista sinne saada", Mikael Träskelin huomauttaa.

Pienessä taloyhtiössä on hyvä yhteishenki, joten lisäeristysprojektistakin keskusteltiin yhdessä. Mikael Träskelinillä oli muistikuvia vuosikymmeniä sitten seuraamastaan yläpohjan puhallusvillaurakasta, jossa koko ympäristö peittyi harmaaseen villapölyyn.
”ISOVERIN verkkosivujen YouTube-videosta ymmärsin kuitenkin, että ajat ovat muuttuneet. ISOVER InsulSafen puhaltaminen ei olekaan sotkuista eikä hankalaa, vaan käy videon perusteella pölyttömästi ja kätevästi. Ja pienpuhalluskoneenkin saa kätevästi vuokrattua rautakaupasta.”
Taloyhtiössä päätettiinkin toteuttaa hommat talkoilla seitsemään pekkaan. ”Yläpohja on kohtuullisen kokoinen, joten uskoimme selviävämme puhallusurakasta YouTube-videon neuvoja noudattamalla.”
Puhallusprojekti on nopeaa ja helppoa
Puhallusprojekti sujuikin yllättävänkin helposti. Alun perin Mikael Träskelin oli ajatellut, että kunkin asunnon yläpohjan puhaltamiseen menisi yksi ilta. Arvio ei aivan pitänyt kutinsa.
Tontille tuodut 20 puhallusvillasäkkiä siirrettiin kunkin asunnon eteen. Verkkovirralla toimiva pienpuhalluskone seisoi vuorollaan jokaisen asunnon edessä. Käynti käyttöullakolle sijaitsee asuntojen eteisessä ja sitä kautta ylös vietiin puhallusputki ja ohjauskaapeli puhaltajaa varten. Alhaalla joku talkoolaisista syötti villaa puhalluskoneeseen.
Villaa puhallettiin silmämääräisesti saman verran jokaiseen paikkaan ja koko talon yläpohja oli lopulta puhallettu neljässä tunnissa.
Mikael Träskelin vakuuttaa, ettei työ todellakaan ollut sotkuista. ”Puhallusvilla ei juurikaan pölyä, mutta koska yläpohjassa voi olla muuta pölyä (vanhaa pölyävää puhallusvillaa ja eläinten jätöksiä, jota ilmavirta pöllyttää) hengityssuojaimia on kyllä syytä käyttää.”
Energiasäästöä ja mukavuutta tiedossa
Talkoot pidettiin elokuussa 2017, joten varsinainen ensimmäinen lämmityskausi on vielä edessä. Paksumman puhallusvillakerroksen tarkkaa vaikutusta sähkölaskuun ei vielä voi kertoa, mutta asumismukavuuden lisääntymisen on jo voinut huomata. Katon rajasta ei enää vedä. Ääntä hyvin eristävän ISOVER InsulSafe® puhallusvillan ansiosta sateen ropinakaan ei enää häiritse päiväunia.
Mikael Träskelin sanoo, että hän suosittelee talkoilla puhaltamista lämpimästi. Työ sujuu helposti ja sutjakasti.
Lisäeristäminen kannattaa
ISOVERin puhallusvillan myyntipäällikkö Mika Pulkkisen mukaan jo 1980-2000 -luvuilla rakennettujen talojen yläpohjan eristystä kannattaa lisätä, jos vain rakenteet antavat myöten. ”Yläpohjaan suositellaan noin 500 mm:n villakerrosta. Puhalluseristämällä lisäeristäminen on vaivattominta, yksinkertaisinta ja kustannustehokasta”, hän painottaa.
Pienpuhalluskoneella lisäeristyksen voi tehdä kätevästi tietysti myös omakotitalon yläpohjaan, eristää kokonaan uuden autotallin tai omakotitalon yläpohjan. ”Valmista eristystä syntyy 10-15 m3 tunnissa”, Pulkkinen kertoo.
Toki puhallusvillaa saa myös paikalleen asennettuna, jolloin sen puhaltaa ISOVERin valtuuttama ja VTT:n sertifioima ammattipuhaltaja.
Teksti: Dakota Lavento
ISOVER InsulSafe®
on pääosin kierrätyslasista Suomessa valmistettua yläpohjan lämmöneristettä. ISOVER InsulSafe® sopii sekä uudisrakennuksien että vanhojen rakennusten lisälämmöneristykseen. Erinomaisen lämmöneristyskyvyn lisäksi InsulSafe puhallusvilla toimii myös tehokkaana ääneneristeenä. ISOVER InsulSafe® kuuluu parhaaseen paloluokkaan A1, eli se on palamaton rakennusmateriaali. ISOVER InsulSafe® asennetaan koneellisesti puhaltamalla.