Vältä näitä:
- Liian suuri ikkunapinta-ala lisää lämmitysenergiantarvetta.
- Etelään ja länteen suunnattujen ikkunoiden aurinkosuojaukseen on kiinnitettävä huomiota.
- Ikkunan lämmöneristävyys on parempi kuin karmirakenteen. Tästä syystä pienten ikkunoiden lämmöneristävyys on huonompi kuin suurten johtuen suuremmasta karmirakenteen osuudesta.
- Korkeaan ja avaran paikkaan rakennetulla talolla on suurempi energiantarve johtuen tuulelle altistumisesta.
- Varjoisilla paikoilla auringosta saatavat hyödyt jäävät vähäisiksi, mutta kesäaikana rakennus pysyy varmimmin viileänä.
Suuret ikkunapinnat etelään päin
Suurimman mahdollisen hyödyn aurinkoenergiasta saadaan talven aikana, kun suuret ikkunapinta-alat suunnataan etelään päin. Kesäaikana ikkunoiden kautta sisään tuleva lämpökuorma puolestaan saattaa nostaa sisätilojen lämpötilan korkeaksi. Tästä syystä eteläpuolen ikkunoiden aurinkosuojaukseen tulee kiinnittää huomiota. Myös länteen suunnatut ikkunat saattavat vaatia tehokasta aurinkosuojausta, koska usein ilta-aurinko paistaa matalalta pitkän aikaa. Tällöin auringon valon sisään pääsemisen estäminen vaatii tehokkaan suojauksen.Suojaus voidaan toteuttaa monella eri tavalla. Ulkopuolisia suojaustapoja ovat erilaiset aurinkolipat ja markiisit. Sisäpuolisia taas ovat sälekaihtimet ja erilaiset verhot. Myös itse ikkunan ominaisuuksilla voidaan vaikuttaa niiden auringon valon läpäisevyyteen.
Ikkunoiden koolla merkitystä
Ikkunoiden suunnittelussa on myös syytä kiinnittää huomiota niiden kokoon. Suuret ikkunat saattavat talvella aiheuttaa vedon tunnetta ja kesällä sisäilman lämpötilan kohoamista. Itse ikkunaosan lämmöneristävyys on kuitenkin jonkin verran parempi kuin ikkunan karmirakenteen. Tästä syystä pienien ikkunoiden lämmöneristävyys on suhteessa heikompi kuin suurien, joten kaksi pientä ikkunaa on huonompi tapaus, kuin yksi vastaavan kokoinen.Jos mahdollista, ikkuna-aukon aiheuttaman kylmäsillan katkaiseminen on hyvä tehdä ulkopuolisella lämmöneristyksellä. Tässä tapauksessa ikkuna ei tule aivan ulkoseinärakenteen ulkopintaan, mikä aiheuttaa jonkin verran varjostusta. Tällöin liian pienien ikkunoiden käyttäminen ei ole kannattavaa.
Varjoisalle vai valoisalle tontille?
Myös rakennuksen tontille sijoittamisella voidaan vaikuttaa tilojen lämmitysenergiantarpeeseen. Varjoisaan paikkaan sijoitettu rakennus ei lämmityskaudella saa hyötyä auringon valosta. Toisaalta lämpiminä kesäpäivinä rakennus pysyy varmimmin viileänä.Korkealle paikalle rakennettu talo on puolestaan alttiina tuulelle, joka aiheuttaa paine-eroa rakennusvaipan yli. Tällöin rakennuksen ilmatiiviyden merkitys korostuu entisestään. Etelärinteelle sijoitettu talo on suojassa tuulelta ja auringon lämmittävää vaikutusta voidaan käyttää tehokkaimmin hyödyksi. Kesäaikana vastaavasti ikkunoiden aurinkosuojauksen merkitys korostuu sisäilman viihtyvyyden kannalta.