Hero Image
Muut kysymykset eristämisestä FAQ

FAQ – Muut kysymykset eristämisestä

Muita kysymyksiä eristämisestä.

Selaa alla muita kysymyksiä liittyen eristämiseen.

 

 

Vanhat eristysmateriaalit

Ennen 60-lukua käytettyjä eristeitä ovat esimerkiksi sahanpuru, lastuvillasementtilevy (tojalevy), korkki, styrox, sammal, pellava (tiivisteenä) sekä puu (massiivi). Mitkä ovat niiden hyvät ja huonot puolet?

Kysymys: Mitkä ovat vanhojen eristemateriaalien hyvät ja huonot puolet?

Mitä kaikkia vanhoja (ennen 60-lukua käytettyjä) lämmöneristeitä on olemassa? Mitkä ovat niiden hyvät ja huonot puolet?

 

ISOVER vastaa

Ennen 60-lukua käytettyjä eristeitä ovat esimerkiksi sahanpuru, lastuvillasementtilevy (tojalevy), korkki, styrox, sammal, pellava (tiivisteenä) sekä puu (massiivi). Myös lasivillaa on valmistettu Suomessa vuodesta 1941 saakka. Näistä styroxia (EPS) käytetään edelleen ja korkkia jonkin verran. Huonot ja hyvät puolet riippuvat lähinnä siitä, mihin verrataan. Sahanpurun, sammaleen, pellavan ja puun lämmöneristävyys on melko huono ja kaikki edellämainitut materiaalit ovat myös palavia. Lisäksi nämä orgaaniset eristeet saattavat helposti esimerkiksi homehtua kerätessään tarpeeksi kosteutta. Lastuvillasementtilevyn huonoja puolia olivat sen epätasainen laatu sekä huono lämmöneristyskyky. Korkki oli puolestaan kallis tuontituote. Lasivillan hyviä ominaisuuksia ovat palamattomuus, keveys, hyvä lämmöneristävyys ja ääneneristävyys. Maan sisään haudattavaksi routaeristeeksi se ei avohuokoisen rakenteensa vuoksi ole parhainta.

 

Mineraalivilla

Onko mineraalivilla ja kivivilla sama asia?

Kysymys: Onko mineraalivilla ja kivivilla sama asia? Entä mitä on lasivilla?

 

ISOVER vastaa

Mineraalivilla on yhteisnimitys lasivillalle ja kivivillalle. Ero lasivillalla ja kivivillalla on raaka-aineissa, edellisessä lasi ja jälkimmäisessä kivi. Lasi on valmistettu mm. hiekasta ja maasälvästä. ISOVER käyttää pääosin kierrätyslasia raaka-aineenaan.

 

Erot lambda-luokissa

Mitä eroa on lambda-luokilla 33 ja 37?

Kysymys: Mitä eroa on lambdaluokituksilla eli lämmönjohtavuudella?

Mitkä ovat käytännön erot lambda-luokissa, esim. 33 ja 37 (eli lämmönjohtavuus arvoissa 0,033 W/mK ja 0,037 W/mK)?

 

ISOVER vastaa

Lambda-luokka kertoo kuinka hyvin lämmöneristetuote eristää. Mitä pienempi lambda-arvo, sitä parempi lämmöneriste. Ero lämmöneristyskyvyssä lambda-luokkien 33 ja 37 välillä on hieman yli 10 % luokan 33 hyväksi.

 

Eristeen paino ja eristävyys

Eristääkö painava eriste paremmin kuin kevyt?

Kysymys: Onko eristeen painolla merkitystä?

Eristääkö painavampi eriste paremmin kuin kevyempi?

 

ISOVER vastaa

Näin ei voi yleisesti sanoa. Jos vertaillaan kevyitä lasivillaeristeitä, kuten ISOVER STANDARD ja ISOVER PREMIUM, tiheämpi eriste eristää paremmin. Vielä edellisiä tuotteita tiheämmät tuulensuojavillat, eristävät paremmin kuin kevyemmät eristeet. Mikäli tiheyttä tästä edelleen lisätään, ei lämmöneristävyys enää parane vaan lähtee jopa jossain vaiheessa huononemaan. Raskaissa, kuormituskestävissä lasivillaeristeissä on puolestaan pystykuiturakenne, joka hieman heikentää eristävyyttä, mutta parantaa kuormituskestävyyttä, joka näissä tuotteissa on olennainen ominaisuus. Kivi- ja lasivillan vertailu painon suhteen ei johda oikeaan tulokseen, koska lasivillalla saavutetaan pienemmillä kuutiopainoilla sama tai jopa parempi eristävyys kuin kivivillalla.

 

 

Tummunut eriste ja rikkoutunut kosteuseriste

Saunan löylyhuoneen eristeenä käytetyn lasivillan pinta oli paikoitellen tummunut varsinkin seinän yläosissa. Koska kosteuseriste oli huonosti laitettu ja paikoitellen rikki, voiko tummuminen johtua kosteudesta?

Kysymys: Onko tummunut lasivilla homehtunut?

Omakotitalomme on rakennettu vuonna 1972 ja se on puurakenteinen. Saunan löylyhuoneen seinäpaneelin uusimisremontin yhteydessä huomasin, että eristeenä käytetyn lasivillan pinta oli paikoitellen tummunut varsinkin seinän yläosissa. Koska kosteuseriste oli huonosti laitettu ja paikoitellen rikki, voiko tummuminen johtua kosteudesta?

Kuinka vaarallista tällainen tummuminen on? Onko se jonkinlaista hometta? Pitäisikö eristeet vaihtaa? Tummuneelta osin vai kaikki? Puurakenteet näyttävät aivan puhtailta.

 

ISOVER vastaa

Yleensä eristeiden pinnan tummuminen johtuu ilman mukana tulleista epäpuhtauksista. Eli jos ilma epäpuhtauksineen pääsee virtaamaan eristeen läpi tai pinnassa, se tummuu. Toisin sanoen eriste toimii eräänlaisena suodattimena, johon epäpuhtaudet tarttuvat. Tämä ei ole vaarallista. Voit lukea lisää ilmiöstä mm. FAQ – Kosteudenhallinnasta.

Mikäli epäillään hometta, niin yleensä se kyllä näkyy myös puurakenteissa. Villa kuivuu puuta huomattavasti nopeammin ja homehtuu vaikeammin, joten jos puu on kunnossa, niin villa on myöskin. Jos tummunut villa häiritsee, sen voi ottaa pois tai imuroida puhtaaksi, mutta mitään ongelmaa ei ole vaikka sen jättää sellaisenaan paikalleen.

 

Multipackin säilytys

Voiko ISOVER-eristettä säilyttää Multipack-pakkauksessa pidempään ilman, että tulee ongelmia?

Kysymys: Miten puristepakattuja Multipack-tuotteita tulee säilyttää?

Mökkityömaalla tuli viivettä ja eristystyöt siirtyvät mahdollisesti 6 kuukauden päähän kevääseen. Voiko ISOVER-eristeitä (100 ja 50 mm) säilyttää multipack-pakkauksessa ilman, että eristeet vahingoittuvat, menevät kasaan tai muuta vastaavaa? Säilytyspaikka on kuiva, mutta kylmä varasto.

 

ISOVER vastaa

ISOVER Multipackin suositeltava varastoimisaika on alle 6 kk. Eristeiden palautuminen voi siis heikentyä pitkäaikaisen puristumisen ansiosta. Palautumista voidaan parantaa purkamalla Multipackit yksittäispaketeiksi. Mikäli tätä ei voida tehdä, niin silloin paketit tulee avata hyvissä ajoin (väh. 2 h) ennen seinään asentamista sekä tarvittaessa myös ravistella, jotta tuote palautuisi alkuperäiseen paksuuteensa.

 

Kastuneet eristeet

Onko märkä villa käyttökelvotonta? Eristeet on varastoitu ulkona.

Kysymys: Onko kastunutta eristettä turvallista käyttää?

Voiko kostunutta villaa kuivattaa käyttökelpoiseksi, vai onko se täysin käyttökelvotonta kerran kastuttuaan? Osa pakkauksista oli imenyt vettä niin, että päällimmäiset villakerrokset olivat jopa tummuneet. Jouduimme pakon edessä varastoimaan villoja ulkona, koska sille määrälle oli mahdotonta löytää rakennustyömaalta kuivaa säilytystilaa. Nyt huolenamme onkin, ovatko villat nyt käyttökelvottomia ja alkavatko ne mahdollisesti homehtua, jos niitä käytämme?

 

ISOVER vastaa

Eristevillan kastuminen ei yleisesti ottaen ole ongelma. Tietenkin, jos kastuminen on pitkäaikaista tai toistuvaa, niin siitä voi seurata ongelmia. Kastuneen eristeen osalta kannattaa litimäräksi kastuneet osat leikata pois. Ne kyllä kuivuvat, mutta siihen menee oma aikansa. Muut villat kannattaa avata paketeista muutamaa päivää aikaisemmin ennen asentamista ja laittaa pystyasentoon kuivumaan hyvin ilmastoituun tilaan. Mikäli villassa on kosteutta, mutta sitä ei tahdo koskettamalla tuntea (kosketuskuiva), niin villan voi asentaa seinään. Höyrynsulkua ei kuitenkaan kannata vetäistä heti päälle, vaan antaa muutaman päivän kosteuden haihtua/tasaantua. ISOVER-eristeet ovat hyvin vesihöyryä läpäiseviä, joten ne kyllä kuivuvat kunhan se vain on mahdollista. Käyttämällä rakenteissa höyrynsulkuna ns. älykästä höyrynsulkua ISOVER Vario® Xtraa, saadaan rakenteelle vielä lisäturvaa kosteuden poistumista silmällä pitäen.