- Tuotteet

Rakennusten energiatehokkuutta on parannettu paljon ja rakennusten energiankulutuksen päästöjen osalta ollaan kovaa vauhtia liikkumassa kohti hiilineutraalia energiankäyttöä. Mutta rakentamisen hiilijalanjäljen – rakennusmateriaalien valmistuksen, kuljetuksen, rakentamisen ja purkamisen aiheuttamat päästöt - eli materiaaleihin sitoutuneen hiilen pienentäminen on valtava haaste koko rakennussektorille.
Rakennustuotteiden valmistajat ovat avainasemassa rakennuksiin sitoutuneen hiilen vähentämisessä: laskemalla tuotteiden elinkaaren ympäristövaikutuksia sekä panostamalla tuotekehitykseen, energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan rakennustuoteteollisuus pystyy valmistamaan ympäristön kannalta parempia, vähähiilisiä materiaaleja ja tuotteita.
Ympäristöselosteet ja laskentatyökalut kertovat luotettavasti hyvistä, vähähiilisistä ratkaisuista
Rakennusmateriaalien osalta vähähiilisen rakentamisen edistämisessä avainroolissa ovat kolmannen osapuolen verifioimat tuotekohtaiset ympäristöselosteet, jotka kertovat läpinäkyvästi, luotettavasti ja vertailukelpoisesti tuotteen ympäristövaikutuksista koko elinkaarella. Käytännössä ympäristöselosteet kertovat, kuinka paljon hiilidioksidia tuotteiden valmistuksessa, kuljetuksissa ja elinkaaren lopun prosessissa syntyy ja tätä kautta rakennuksiin sitoutuu.
Kuten tiedämme, yksittäisiä ympäristöselosteita ei voi suoraan vertailla keskenään. Vertailussa tulee huomioida tuotteiden toiminnalliset vaatimukset ja suorituskyky kyseisessä käyttökohteessa ja rakennuksessa. Yksinkertaisimmillaan kerätään tieto materiaaleista määrälaskentojen yhteydessä ja lasketaan elinkaarivaikutukset sitä kautta. Yleisesti käytetään myös erilaisia elinkaariarviointi- ja laskentatyökaluja, joista käytetyimpänä voi mainita suomalaisen Bionovan kehittämä One Click LCA -työkalun.
Meillä rakennustuotteiden valmistajilla on mahdollisuus jakaa myös valmiimpaa ja helpommin hyödynnettävää tietoa materiaalien ja tuotteiden hiilijalanjäljestä suoraan laskentatyökaluihin. Samalla voimme tuottaa luotettavaa vertailutietoa eri materiaalien ympäristövaikutuksista rakennustasolla – itsellemme ja tietoa hyödyntäville päätöksentekijöille.