Pääraaka-aineena kierrätyslasi
Kierrätyslasi on ollut tuotteiden pääraaka-aine jo vuodesta 1983 lähtien. Saint-Gobain Finland Oy on Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä. Lasivillan valmistuksessa käytetyistä raaka-aineista keskimäärin 80 % on kierrätyslasia.
Energia
Energiaa käytetään raaka-aineiden sulattamiseen, kuidutukseen ja sideaineen kypsytykseen. Energian käyttöä on tehostettu uusimalla laitteistoa sekä parantamalla tuotantotehokkuutta tehtailla.
Lämmitysenergian tuottaminen kuluttaa luonnonvaroja ja saastuttaa ympäristöä. Lämpöeristeen valmistukseen tarvittava energiamäärä säästetään nopeasti rakennuksen lämmitysenergian tarpeen vähentyessä. Jos lämpöeristeet olisivat kaksi kertaa nykyistä paksumpina kerroksina, luontoa säästyisi ja lämmityskustannukset putoaisivat huomattavasti. Säästö olisi merkittävä myös kansantaloudellisesti.
Tuotantolaitoksilla tutkitaan jatkuvasti mahdollisuuksia siirtyä käyttämää uusiutuvia tai puhtaampia energiamuotoja. Hyvinkäällä siirryttiin vuonna 2009 käyttämään maakaasua trukkien polttoaineena. Maakaasun avulla trukkien päästöt pienenevät ja niiden pienempi melutaso parantaa käyttömukavuutta. Forssassa korvattiin 2010 osa tehtaan käyttämästä nestekaasusta biokaasulla. Biokaasu on uusiutuva energiamuoto, jonka avulla pienennetään tehtaan ympäristövaikutuksia mm. CO2-päästöjen muodossa.
Jätteet
Toimipisteissä syntyvän jätteen määrää seurataan kuukausittain ja tavoitteena on kaatopaikalle menevän jätteen määrän minimoiminen. Tärkeä osan tämän tavoitteen onnistumisessa on jätteiden lajittelulla. Tehokkaan lajittelun avulla mahdollisimman suuri osa syntyvästä jätteestä voidaan kierrättää tai jatkojalostaa energiaksi.
Veden käyttö
Tuotteiden valmistuksessa vettä tarvitaan pääasiassa sideaineen laimentamiseen, laitteiden ja prosessin jäähdytykseen sekä kaasu-, että prosessipesuihin. Prosessivesi puhdistetaan tehtaiden omissa puhdistuslaitoksissa ja käytetään uudelleen, joten tuotteiden valmistus ei aiheuta kuormitusta vesistöihin tai vesienpuhdistuslaitoksille.
Päästöt ilmaan ja maaperään
Tehtaiden toiminnasta aiheutuvia päästöjä pyritään minimoimaan käyttämällä EU:n määrittelemää parasta mahdollista tekniikkaa (BAT). Tämä tarkoittaa sitä että kaikki piippuun johdettavat kaasut pestään ympäristövaikutusten minimoimiseksi. Piippukaasuista suoritetaan mittauksia vuosittain riippumattoman tahon toimesta ja mittaustulokset toimitetaan ympäristöviranomaisille.
Maaperän likaavien päästöjen riskiä on pienennetty vähentämällä tehtailla varastoitavien kemikaalien määrää. Tämän toiminnan ansiosta Turvatekniikan Keskus (TUKES) alensi vuonna 2009 Hyvinkään tehtaan kemikaaliriskiluokitusta. Kaikki tehtailla tapahtuva kemikaalien varastointi ja käsittely tapahtuu suoja-altaiden päällä, mikä estää vähäistenkin kemikaalimäärien pääsyn maaperää. Tehdasalueiden pohjaveden laatua tarkkaillaan vuosittain ja mittausraportit toimitetaan ympäristöviranomaisille.
Pakkaus ja kuljetukset
Pakkaamisessa hyödynnetään pakkaustekniikkaa, joka mahdollistaa tuotteen puristamisen noin yhteen neljäsosaan eristeen alkuperäisestä tilavuudesta. Tämä vähentää kuljetuskaluston tarvetta ja kuljetuksista aiheutuvaa ympäristörasitusta. Tehokas pakkaustekniikka vähentää myös pakkausmateriaalin ja kuljetuslavojen tarvetta. Käytettävät pakkausmateriaalit ovat kierrätettäviä ja poltettavia.