Hero Image
Ympäristöystävällistä eristämistä
Vastuullisuus

Ekologisuus ja kierrätys

Saint-Gobain Finland Oy on Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä

ISOVER-eriste on hyvä valinta rakennukselle, mutta myös ympäristölle. Eristeen vaikutukset ympäristöön on huomioitu koko niiden elinkaaren ajalta: Hyvinkään ja Forssan tehtailta aina käytöstä poistumiseen saakka. Rakennusmateriaalin oikealla valinnalla on suuri merkitys rakennuksen hiilijalanjälkeen.

ISOVER ja ympäristö
  • Pääraaka-aineena kotimainen kierrätyslasi
  • Biokaasu ja maakaasu käytössä tuotannossa
  • Multipackin avulla vähemmän liikennepäästöjä ja pienempi pakkausmateriaalin kulutus

 

ISOVERilla teollisuuden ja kotitalouksien käyttämä lasi muuttuu arvokkaaksi raaka-aineeksi. Tiesitkö, että ISOVER-eristeet valmistetaan jopa 85 % kierrätyslasista? ISOVER onkin Suomen suurin kierrätyslasin hyödyntäjä. Raaka-aineesta ei uskoisi, että lopputuloksena on helposti käsiteltävä ja pehmeän jämäkkä eriste.

Tuotannossa tehdään kovasti työtä ympäristön eteen. Forssan tehtaan tuotannossa käytetystä energiasta noin 70 % on biokaasua ja Hyvinkään tehtaalla hyödynnetään maakaasua. 

Pakkausvaiheessa ISOVER-eristeistä puristetaan ilma pois 1/4 osaan alkuperäisestä koosta. Näin tilaa säästyy koko logistiikkaketjussa, ja vuoden aikana säästyy jopa 5200 rekkakuormaa.

ISOVER-eristeet säästävät käyttöikänsä aikana energiaa 200 kertaa niin paljon, kuin niiden valmistamiseen on käytetty. Eristämällä voit siis todellakin vaikuttaa!

Kierrätyslasista eristeeksi
Kierrätyslasista eristeeksi

Saint-Gobain Finland Oy on Suomen suurin kierrätyslasin käyttäjä. Lasivillanvalmistukseen käytetyistä raaka-aineista on kierrätyslasia keskimäärin noin 80 %. Lasivillan valmistus on olennainen osa jätelasin kierrätysjärjestelmää Suomessa. Kierrätyslasin käyttö pienentää lasivillan elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia huomattavasti. Käyttämällä kierrätyslasia säästetään lasin valmistukseen käytettäviä raaka-aineita ja pienennetään valmistusprosessin energian kulutusta.

Lasi on mielenkiintoinen materiaali. Se voi olla taipuisaa tai hyvin haurasta, se voi johtaa sähköä, mutta se on myös erittäin hyvä eriste. Itse asiassa tavallinen ikkunalasi onkin vain jähmeää nestettä. Näiden ja useiden muiden lasin erikoisominaisuuksien vuoksi lasin koko elämänkaari on hyvin epätavallinen rakennusmateriaaliksi. Lasi saa alkunsa hiekan jyväsestä, joka voi jatkaa kulkuaan lähes loputtomiin.

Lasivillan valmistaminen lähtee liikkeelle raaka-aineen hankkimisesta ja käsittelystä. Raaka-aineena käytettävä pullolasi- sekä tasolasimurska käsitellään ulkopuolisten toimittajien omilla keräys- ja puhdistuslaitoksilla. Heidän tuotantolaitoksiltaan lähtevä lasimurska voi olla taas peräisin rikki menneestä auton tuulilasista, kasvihuoneen purkamisesta syntyneestä jätteestä tai siitä viinipullosta, joka joululahjapaketista löytyi.

Lasivillan valmistuksessa rikotut viinipullot ja murskatut tuulilasit sulatetaan yhdessä neitseellisten raaka-aineiden, mm. hiekan, kanssa noin 1400 asteessa punahehkuiseksi massaksi. Tämän jälkeen lasi kuidutetaan lasivillaksi. Kuidutuksessa syntynyt lasivillajäte kierrätetään takaisin prosessin alkuun raaka-aineeksi.

Ennen kuin tuote saa värinsä, tuotteessa oleva sideaine pitää kypsyttää lopulliseen muotoonsa kypsytysuunissa. Myös kypsytyksen jälkeen reunanleikkauksesta syntynyt lasivillajäte voidaan palauttaa takaisin prosessin alkuun, tällä kertaa suoraan tuotteeseen. Näin saadaan lasin raaka-aineet huolellisesti talteen.

Lue lisää lasin kierrosta!

Laita lasinkeräysastiaan vain: 

  • lasipulloja
  • lasipurkkeja


Huuhtele likaiset lasiastiat pienellä määrällä kylmää vettä. Poista korkit ja kannet, mutta etikettejä, kaulusrenkaita tai muita kiinteitä osia ei tarvitse poistaa. 


Älä laita lasinkeräysastiaan: 

  • juomalaseja
  • posliinia (kahvikuppeja, lautasia, posliinikorkkeja) opaalilasia (kosmetiikkapakkauksia)
  • savipulloja
  • muovipulloja
  • kuumuutta kestävää lasia (uunivuoat, kahvipannut)
  • ikkunalasia, peililasia
  • hehkulamppuja, kristallia
Näin ISOVER ottaa huomion ympäristön tuotannossaan