Referenssikohde
Hyvät eristeet pitävät lämmön sisällä ja tuulen ulkona

 

 

Hyvät eristeet pitävät lämmön sisällä ja tuulen ulkona

Jani Niemi on kunnostanut Lahdessa sijaitsevaa 50-luvun rintamamiestaloaan laajasti. Kattojen yläpohjiin on asennettu ISOVER InsulSafe-puhallusvillaa, ja julkisivussa lämmöneristeenä on tuulensuojaeriste ISOVER Facade.

Vuonna 2021 lahtelainen Jani Niemi perheineen muutti 1950-luvulla rakennettuun rintamamiestaloon. Noin 250 neliön omakotitalossa on tehty pitkään suurta remonttia, jossa uuteen uskoon on laitettu niin kattoa, julkisivua, sähkötöitä kuin lämmitystä. 

Ensimmäisenä talvena uudessa kodissa Niemi huomasi, että lämpö karkasi kolmikerroksisesta talosta pakkaspäivinä. Ratkaisuna päätettiin syksyllä 2022 asentaa talon yläpohjaan ISOVER InsulSafe-puhallusvillat vanhan sahapurueristeen päälle lisäeristeeksi.

Puhallusvilla on helppo ja nopea keino parantaa vanhan talon lämmöneristystä ja vähentää lämmityskustannuksia kylminä talvikuukausina. Suhtauduin aiemmin epäilevästi lasivillan käyttöön, mutta mieli muuttui kun tajusin, että nykyajan lasivillat hengittävät ja valmistetaan kierrätysmateriaaleista. Puhallusvillan asentamisen jälkeisenä talvena huomasi jo vedon tunteen vähentyneen, Jani Niemi kertoo.

Kustannustehokas ratkaisu lämpimään kotiin

Omakotitalojen lämmöneristysvaatimukset ovat kasvaneet viime vuosikymmenien aikana huomattavasti, ja myös viime vuosien kohonneet energiakustannukset ovat kasvattaneet lisälämmöneristysten suosiota. 

Puhallusvillaan investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin verrattuna esimerkiksi aurinkopaneelien takaisinmaksuaikaan. Yläpohjan tiivistäminen auttaa välittömästi lämmön pysyvyyteen ja sitä kautta kustannuksiin. Jani Niemen omakotitalossa lisäeritystys tuotiin sähkölämmityksen ja ilmavesilämpöpumpun rinnalle.

Suuri plussa InsulSafe-puhallusvillassa on myös sen nopea ja helppo asennus. Villojen puhaltaminen Jani Niemen omakotitalon yläpohjaan vei ammattilaisilta tuskin kahta tuntia, ja yksinkertainen toimenpide on helppo toteuttaa itsekin rautakaupasta vuokrattavalla puhallusvillakoneella.

Jälkikäteen ei myöskään tarvitse stressata huoltotoimenpiteistä, sillä niitä ei tarvita. ISOVERin puhallusvilla on riskitön eristevalinta vuosikymmeniksi eteenpäin, sanoo ISOVERin tuotepäällikkö Mika Pulkkinen.

ISOVER Facade tuulensuojalevyjen asennus sujui omin voimin

Kesällä 2023 vuorossa oli remonttiprojektin viimeinen vaihe eli julkisivuremontti. Rapatun kivitalon aiempi pinta piti ensin purkaa, mikä olikin valtava työ. Vanha rappauspinta irrotettiin piikkauskoneella puulaudoitukseen saakka. Kun vanha pinta oli saatu pois, rakennuksen seiniin kiinnitettiin lämmöneristeeksi ja tuulensuojaksi 75 millin ISOVER Facade tuulensuojalevyt. ISOVER Facade on suunniteltu vaativiin kosteusteknisiin olosuhteisiin. Levyn tuulensuojapinnoite sallii vesihöyryn kulkeutumisen, mutta estää sadeveden ja tuulen pääsyn rakenteeseen. Jani Niemi asensi levyt itse vaimonsa ja yhden apumiehen kanssa.

Jos osaa vatupassin laittaa suoraan ja propata kiskon seinään kiinni suoraan, niin työstä selviää kuka tahansa. Käytännössä kyse on palikkojen kasaamisesta. Toki pitää osata leikata oikean kokoiset palat ja käyttää akkuporakonetta, mutta asentaminen on kokonaisuudessa todella yksinkertaista. En itse ole mikään remonttimies, mutta homma onnistuu helposti kun ottaa vähän asioista selvää. Tarvittaessa soitin ISOVERin tuoteneuvontaan, Niemi kertoo.

Remontointi on asennekysymys

Vanhan rappauksen poistamisen ja tuulensuojalevyjen asentamisen jälkeen tehtiin koolaus pystypanelointia varten. Nykyisen julkisivun loppupinta on pystypaneelia. 

Tulevaan talveen on Jani Niemen kotitalossa nyt varauduttu perusteellisella remontilla: viime syksyn yläkaton lisäeristys ja kesällä tehty julkisivun lämmöneristys todennäköisesti näkyvät myös pienempinä sähkölaskuina.

Pitkästä remontista on enää jäljellä pihan kunnostus, vaikka omakotitaloasujalla on oikeastaan aina jotain pientä kunnostettavaa. Jani Niemi toteaa, että se kuuluu asiaan ja remontissa on kyse pitkälti asenteesta. 

Jos remontointi ja siihen liittyvät yllätykset ahdistaisivat, silloin kannattaisi asua kerrostalossa.