Referenssikohde
Joutsenmökki Lokalahdella
Seinän villaeristyksiä pyöreän ikkunan ympärillä
Valmis joutsenmökki sisältä

 

 

Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty mökki

Energiatehokas ja puhtaista rakennusmateriaaleista rakennettu Joutsenmökki on lähes valmis asukkaitaan varten. Sen rakentaminen vaati Rauli Lautkankareelta odotettuakin enemmän vaivannäköä, mutta ei tullut tavanomaista modernia vapaa-ajanasuntoa kalliimmaksi.

Loppukesän pimentyvien öiden koittaessa Joutsenmökki alkaa olla valmis ensimmäistä yöpymistä varten. Se on melkoinen virstanpylväs ja odotettu tapahtuma kahden perheen elämässä. Lokalahdella merenrannalla sijaitseva Joutsenmökki on nimittäin Raulin ja hänen vaimonsa sekä heidän kouluikäisten lastensa lisäksi myös Raulin appivanhempien Heleniusten sekä näiden Tomppa-koiran loma-asunto.
 
Vaikka päämökissä ja mummolan puolella on yhteinen katto, ihan seinänaapureita ne eivät ole. Kummallakin puolella on oma rauhansa. Lautkankareiden puolella tilaa on 56 m2 ja mummolassa 33 m2


 

Ensimmäinen Joutsenmerkki-mökki

Raulin ja appiukko Eskon itse pitkästä tavarasta rakentamasta mökistä tulee Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty vapaa-ajan asunto. Joutsenmerkityt rakennukset eivät vielä ole Suomessa kovinkaan yleisiä. Joutsenmerkin saavat rakennukset ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä ja terveellisiä. Motiva Oy:n alaisen Ympäristömerkintä-organisaation myöntämän Joutsenmerkki-sertifikaatin voi hankkia paitsi monille rakennusmateriaaleille, myös kokonaisille taloille.
 
Sertifikaatin kriteerit on laadittu elinkaarinäkökulmasta ja niiden tarkoituksena on varmistaa ympäristöystävällisyys talon valmistuksen, käytön ja kierrätyksen osalta. Siksi vaatimuksia asetetaan erityisesti talon energiatehokkuudelle, rakennusmateriaaleille, rakennusprosessille sekä rakentamisen laadunhallinnalle. Ympäristölle ja terveydelle vaarallisia aineita ei saa käyttää, talon on oltava energiatehokas, rakennusjätteistä huolehditaan ympäristöystävällisellä tavalla ja talolle laaditaan käyttö- ja kunnossapitosuunnitelma.

 

Erittäin energiatehokas

Raulin perheen Joutsenmökki on rakennettu kestämään aikaa ja merenrantaluonnon karuja säitä. Se ja tavoite Joutsenmerkki-sertifioinnille ovat asettaneet rakennusmateriaaleille erittäin tiukat vaatimukset. Joutsenmerkin saadakseen vapaa-ajan asunnon on sijoitetuttava B-energialuokkaan. Joutsenmökki onkin erittäin hyvin eristetty. Yläpohjassa eristettä on kaikkiaan 500 mm, seinissä 200 mm ja alapohjassa 300 mm. Myös väliseinät ovat eristettyjä, mutta ei lämmöneristyksen, vaan ääneneristävyyden vuoksi.  
 
Ihan millä tahansa eristeellä Joutsenmerkkiin pyrkivää rakennusta ei voi eristää. Eristeessä ei saa esimerkiksi olla mitään ympäristölle tai ihmisille haitallista homeen- tai palonestokemikaalia.


 
Onneksi ISOVER-eristeistä löytyi kuitenkin useita kriteerit täyttäviä vaihtoehtoja, Rauli huomauttaa.


 
Kierrätyslasista valmistetulla ISOVER KL-33:lla on erittäin alhainen lämmönjohtavuus eli se eristää hyvin. Eristeen lambda-arvo on 0,033 W/mK. Se täyttää myös rakennusmateriaalien päästöluokan M1. Yläpohjaan puhallettu ISOVER InsulSafe on pääosin kierrätyslasista valmistettua yläpohjien lämmöneristettä. Palamaton ISOVER InsulSafe kuuluu parhaaseen paloluokkaan A1. Sen painuma on markkinoiden pienin ja se toimii myös tehokkaana ääneneristeenä.

 

Erittäin tiivistä

Paksuinkaan eristyskerros ei takaa riittävän hyvää energialuokkaa, jos rakenteet eivät ole tiiviit. Joutsenmökin kohdalla tiiveyteen on todella panostettu ja tiivistys toteutettu viimeisen päälle huolellisesti.
 
Rauli rakensi perheelleen omakotitalon kymmenen vuotta sitten ja on verrannut hieman huvittuneenakin, miten ajan kuluessa kiristyneet energiatehokkuusvaatimukset erityisesti nyt Joutsenmökin osalta ovat rakentamisen laatuun vaikuttaneet. Eristepaksuus sinänsä on mökissä sama kuin talossa aikanaan. U-arvoltaan 0,55:n ikkunat ovat itse asiassa paremmat kuin talossa.

Mutta tiiveyden varmistavaa teippiä meni nyt aivan tuhottomasti enemmän. Sitä tarvittiin paitsi sisällä höyrynsulkuun, myös ulkopuolelle tuulensuojakipsilevyn tiivistämiseen, hän selittää.


 
Joutsenmökin julkisivun tuulitiiviyttä varmistamassa on kaikkiaan 200 m2 Gyprocin Glasroc H GHS –tuulensuojalevyä. Levyillä on myös erinomainen vesihöyrynläpäisykyky.
 
Tiiveysmittaus on pian edessä.

Odotan tulokseksi ilmanvuotolukua (q50) 1. Hieman jännittää, Rauli myöntää.

Mummolan puoli tuskin tuottaa tuskaa, sillä se on selkeä kuutio, mutta perheen mökin puolelle rakentamisen kuluessa lisätty monimuotoinen ullakko-oleskelutila edellytti todellista tarkkuutta teippauksissa.

Valoisaa ja avaraa

Lautkankareiden ja Heleniusten mökit ovat hauska yhdistelmä modernia ja perinteistä merenrantahuvila-asumista. Toisaalta niistä löytyvät kaikki uudenaikaiset asumista helpottavat mukavuudet kodinkoneista ja koneellista ilmanvaihdosta ilmalämpöpumppuihin, mutta toisaalta ne ovat tilasuunnittelultaan kuitenkin selvästi mökkejä, eivät hulppeita huviloita. Lisää tilantuntua ja avaruutta tuovat suuret ikkunat, päämökin valkoiset lamelliseinät ja valkoiseksi maalatut lattiat ja yhtenäinen tupakeittiö-oleskelutila. Mummolaan tuo aitoa tunnelmaa Gyprocin GN-kipsilevyseinien päälle valittu hurmaava kukkatapetti.
 
Sauna löytyy rannasta. Kummassakin mökkiasunnossa on moderni kylpyhuoneensa. Laattojen alta löytyy kaksinkertainen Gyprocin GR13 Erikoiskova -kipsilevy. Kaikkiaan sitä on kylpyhuoneissa 2 x 40 m2.

Paljon selvitettävää

Rauli toimii työkseen rakennustekniikan opettajana ja ajatteli vielä Joutsenmökin rakentamiseen ryhtyessään, että vaikka se varmasti vaatisikin jonkin verran tavanomaista enemmän selvittämistä, ei se haittaa. Nyt hän myöntää aliarvioineensa työn määrän.

Onneksi esimerkiksi Saint-Gobainilla on oltu todella avuliaita ja vakuustietolomakkeet on saatu nopeasti.


Kipsilevyille vakuustietolomakkeet on ollut helppo täyttää. Kipsilevyissä ei ole mitään terveydelle tai ympäristölle haitallista ja se on jo tutkittu. Saint-Gobain Finland Oy:n ympäristöseloste EPD (Environmental Product Declaration*) perustuu EN 15804 ja ISO 14040 mukaiseen elinkaariarviointiin. Ympäristöseloste listaa tuotteen ympäristövaikutukset koko elinkaaren ajalta ja on puolueettoman kolmannen osapuolen verifioima.
 

Kannattaa myös muistaa, että kipsilevyn valmistuksessa ei synny päästöjä veteen eikä maaperään. Kipsilevyrakenne ei vaadi käyttöikänsä aikana ylläpitoa, korjausta, korvaamista tai kunnostusta, tuotepäällikkö Arto Hyttinen painottaa.


Hankkeessa mukana olevien yritysten mielestä projekti on ollut hyvin tärkeä ja antoisa. Arto Hyttinen korostaa, että kaikki huomiota rakentamisen ympäristöystävällisyyteen ja kestävään rakentamiseen tuovat projektit ovat koko alalle hyväksi.
 
Saint-Gobain Finland Oy:ssä rakennuseristeiden suunnittelupalvelun päällikkönä työskentelevä Kimmo Huttunen pahoittelee, ettei rakennuseristeille ainakaan vielä ole mahdollista saada Joutsenmerkkiä.

Olisimme kyllä sellaisen hyvin mielellämme hakemassa, jos se vain kävisi päinsä.