Referenssikohde
Kerrostalon julkisivun lisäeristys - Salpa-Sello

 

 

Valmistumisvuosi
Architect
KVA Arkkitehdit Oy/ Vesa T. Maukonen

Kerrostalon julkisivun lisäeristys

Vuonna 1974 valmistunut kerrostalon energiatehokkuutta parannettiin julkisivuremontin yhteydessä.

 

 

Energiatehokasta ja kaunista

Kiireisimmän kerrostalorakennusbuumin aikaan vuonna 1974 valmistuneen, neljän kolme-viisikerroksisen kerrostalon asunto-osakeyhtiö Salpa-Sellon pesubetoniset elementtijulkisivut olivat jo erittäin huonossa kunnossa. Uudet julkisivut toteutettiin eristerappausjärjestelmällä lämpörapattuna. – Näin rakennuksiin saatiin myös osakkaiden toivomat modernimmat julkisivut, kertoo julkisivuremontin suunnitellut arkkitehti Vesa T. Maukonen KVA Arkkitehdit Oy:stä.


Vuonna 1973 valmistuneen naapuriyhtiön, viiden 3-5 kerroksisen kerrostalon Salpa-Kanteleen julkisivuremontti toteutettiin samalla tavalla. – Vanhat kuorielementit puretaan ja eristeet poistetaan. Elementit saumataan ja pohja oikaistaan huolella. Osassa Salpa- Sellon julkisivuista laastia tarvittiin jopa 60 mm, kertoo kohteen valvoja, Heimo Munukka Finnmap Consulting Oy:stä.


Uusi julkisivu tulee olemaan vanhaa noin 100 mm paksumpi. Siksi rakennusten räystäitä pidennetään ja uusien ikkunoiden karmisyvyys on 210 mm.

Kestämään kehitetty

MonoRoc-eristerappausjärjestelmä on perinteisestä paksurappauksesta haastavimpiinkin ilmasto-oloihin kehitetty moderni, kuumasinkityllä teräsverkolla lujitettu kolmikerrosrappaus, joka mahdollistaa rakenteen hengittämisen ja kuivumisen hyvän vesihöyrynläpäisevyyden ansiosta. weber.vetonit SilcoMaali + SilcoPinnoite-yhdistelmän avulla saadaan tasavärinen, härmehtimätön rappaus. Rappauskerrosten yhteispaksuus on noin 25-30 mm, joten järjestelmän iskunkestävyys on erittäin hyvä.


MonoRoc-paksueristerappausjärjestelmän kehittämisessä on hyödynnetty Weberin ja ISOVERin tuotekehitystä. Rappausjärjestelmän hengittävyyden ja kestävyyden takuuna on osaltaan kosteutta imemätön ja vesihöyryä läpäisevä eriste ISOVER FS5+, jonka eristyskyky ei heikkene olosuhteidenkaan vaihdellessa. Se on kehitetty nimenomaan paksurapatuissa eristerappausmenetelmissä käytettäväksi, niin korjaus- kuin uudiskohteissakin. Uudiskohteissa rakentamismääräysten mukaisen ulkoseinän U-arvon vertailuarvo 0,17 W/m2K saavutetaan 180 mm (2 x 90 mm) eristepaksuudella. Tuotteen paloluokka on paras mahdollinen A1, ja kuten muutkin mineraalivillat, se toimii erinomaisesti ääntä eristävänä materiaalina rakenteessa. Levykoko on 600 mm x 1200 mm. Saatavana on myös isompia 600 mm x 1500 mm levyjä.

ISOVER FS5+ villakerroksia ennen julkisivurappausta.

As. Oy Salpa-Sellossa ja Salpa-Kanteleessa tasoitetun alustan päälle asennetaan kaikkiaan 200 mm ISOVER FS5+ eristevillaa, jolloin päästään U-arvoon 0,15 W/m2K. Eristekerros kiinnitetään Weberin Kiinnikepaketin ja Weber Kiinnityshaka EE:n avulla. EE Kiinnikeratkaisu on osa MonoRoc-eristerappausjärjestelmää ja mahdollistaa yli 160 mm paksuiset eristepaksuudet. Välikerroksessa käytetään eristeen lisäksi kotimaisia teräksisiä termorankoja, joiden erikoismuotoiltu teräsrakenne katkaisee kylmäsillan.

MonoRoc-järjestelmään päädyttiin arkkitehti Vesa T. Maukosen mukaan järjestelmän kestävyyden ja erinomaisen ääneneristävyyden vuoksi. Se on tärkeä ominaisuus tiiviisti rakennetuilla ja liikenneväylien varressa sijaitsevilla alueilla ja lisää asumisviihtyvyyttä huomattavasti.

Julkisivuremontit toteuttaa Consti Julkisivut Oy. Samat ammattilaiset toteuttavat koko julkisivuremontin pohjatöistä pintarappaukseen.

Pohjatöiden huolellisen toteutuksen merkitys tulee varmasti selväksi, kun seuraavatkin työvaiheet tekee sama porukka, naurahtaa vastaava mestari Jukka Tavikainen.

Tavikainen kertoo, että rapparit ovat olleet MonoRoc lämpörappausmenetelmään tyytyväisiä. Se on ollut helppo toteuttaa
ja jälki on näyttävää.