Referenssikohde
Lahden lyseon peruskorjaus

 

 

Valmistumisvuosi
Projektipäällikkö
-

Lahden lyseon peruskorjaus

Lahden lyseosta peruskorjattiin vanhaa kunnioittaen moderni ja toimiva koulu. Vuosina 2012-14 tehdyssä peruskorjauksessa uusittiin talotekniikka, sisätilat ja pinnat. Energiatehokkuutta parannettiin mm. lisäeristämällä ja rakenteita tiivistämällä. 

Arvorakennuksen laatukorjaus

Lahden Kisapuistoa vastapäätä sijaitseva Lahden lyseo kuuluu kaupungin merkittäviin arvorakennuksiin. Koulun päärakennus edustaa 1920-luvun kouluarkkitehtuuria näyttävimmillään. Vuonna 1963 valmistunut siipirakennus puolestaan osoittaa, että laajennusrakentamista on aina osattu suunnitella ja toteuttaa hienovaraisesti. Vanhemman, 1928 valmistuneen suunnittelivat arkkitehdit Hjalmar Åberg ja Toivo Salervo. Lisärakennus on Ahti Korhosen käsialaa.

Lahden lyseon oli ensimmäinen itsenäisessä Suomessa perustettu valtion oppikoulu. Lukuvuoden alussa 2014 Lahden lyseo ja Salpausselän lukio yhdistyivät uudeksi Lahden lyseoksi, jossa on opiskelijoita noin 800. Yleislinjan lisäksi Lahden lyseossa opiskellaan urheilulinjalla ja matemaattis-luonnontieteellisellä linjalla. Liikuntapainotteinen linja on toiminut Salpausselän lukiossa vuodesta 1976 ja lukio on ollut yksi Suomen urheilulukioista vuodesta 1994.

 

 

Perusteellinen korjaus

Vuosina 2012-14 toteutetun täydellisen peruskorjauksen yhteydessä lukio sai siipirakennukseensa myös laajennusosan, jossa sijaitsee kauan kaivattu kuntosali. 

Lahden lyseo ei ole kuulunut Suomen surullisen kuuluisien, sairaiden koulurakennusten joukkoon. Korjauksetkin siinä on tehty ajallaan. Rakennuskompleksin edellinen peruskorjaus toteutettiin vuosina 1988 - 1990. Vanhan osan savitiilikatto puolestaan remontoitiin Vittinge-savitiilillä vuonna 2003.

Tuoreimmassa peruskorjauksessa ennalleen jäi oikeastaan vain kantavat rakenteet. Talotekniikka, sisätilat ja pinnat uusittiin. Koko LVIS on uutta ja vanhaan osaan rakennettiin hissi. Energiatehokkuutta parannettiin mm. lisäeristämällä ja rakenteita tiivistämällä. Remontin yhteydessä toteutettiin myös rakennusteknisiä korjauksia.

Urakka oli laajuutensa ja rakennusten iän vuoksi erittäin haastava

Koulu korjattiin kahdessa osassa. Vahan osan korjaus aloitettiin koulujen loputtua kesällä 2012 ja se jatkui seuraavaan kesään. Koulun käynti jatkui lukukauden aikana laajennusosassa normaaliin tapaan. B-osan korjaus käynnistyi kesällä 2013 koulujen loputtua. 

Vanhaa säilyttäen

Lahden lyseon vanha rakennus on lahtelaisille tuttu ja rakaskin rakennus. Se muodostaa arkkitehti Åbergin suunnittelemien Lahden kartanon (nykyisen Historiallisen museon), Lahden yhteiskoulun vanhan osan kanssa harvinaisenrakennustaiteellisen kokonaisuuden Lahden keskustassa. Lyseo on kulttuurihistoriallisesti arvokas, kaavalla suojeltu koulurakennus, jonka suojelumerkintä on sr-1. Kohteen arkkitehdit, urakoitsija sekä Lahden tilakeskus hankkeen tilaajana tekivät tiivistä yhteistyötä myös Lahden Kaupunginmuseon kanssa. Tarkoituksena oli säilyttää mahdollisimman paljon arkkitehtonisesti merkittäviä pintarakenteita sekä rakennuksen tunnelma.
 

Tavoitteena oli, että tilat peruskorjauksen jälkeen vastaavat käyttötarkoitustaan aikaisempaa paremmin ja täyttävät nykyaikaiselta oppilaitokselta ja liikuntapainotteiselta lukiolta edellytettävät vaatimukset. Rakennusten alkuperäinen henki piti kuitenkin säilyttää ja siinä onnistuttiin hienosti, sanoo projektipäällikkö Sari Honkanen Lahden Tilakeskuksesta.


Sisätiloissa hienot mosaiikkibetonilattiat ja -portaat korjattiin ja paikoitellen uusittiin. Juhlasalin pilarit, koristelistat yms. pyrittiin säilyttämään huolella. Porraskäytävien freskot suojattiin töiden ajaksi. Alkuperäistä tunnelmaa haettiin esimerkiksi pihan betonilaatoituksella sekä sisätilojen pintoihin valituilla värisävyillä.

Julkisivut säilytettiin pääosin ennallaan. Suurin osa ikkunoista huoltomaalattiin ja tiivistyksen uusittiin. Vanhassa osassa uusittiin yksittäisiä tiiliä ja tiilisaumoja. Siipirakennuksen tiilisienien painumien aiheuttamat halkeamat korjattiin. Uusi rappaus tehtiin kolmikerrosrappauksena.

Suurimmat rakenteelliset muutokset toteutettiin vanhassa osassa. Sen pohjakerrokseen rakennettiin uusi kirjasto ja keittiö uudistettiin kokonaan. 1960-luvun siipirakennuksen laajennukseen toteutettiin kuntosali oheistiloineen ja keittiön lähettämö. 


Välipohjien betonilaattojen puhdistamisessa oli melkoinen työ. Osa koteloitiin kaksinkertaisella kipsilevytyksellä, Mäntylä kertoo. Rakennuksen energiatehokkuutta lisättiin lisäeristämisellä. Ensin tosin vanhan osan yläpohjasta oli poistettava vanhat eristeet, kuten kuormalavoittain sammalta.


Entistä tasaisemman sisälämpötilan, vedonpuutteen ja modernin ilmanvaihdon lisäksi koulurakennuksen käyttäjät arvostavat entistä parempia akustisia olosuhteita. Luokkatiloissa puhetyöläisten tarpeet otettiin huomioon ja viihtyisyyttä parannettiin sekä akustisilla pinnoilla että esimerkiksi olemassa olevien ovien tiivistyksellä. Liikuntasalin ja näyttämön välille asennettiin ääntäeristävä seinä.

Alkuper√§inen arvioitu rakennusaika on 24 kuukautta ja hankkeen kustannusarvio 12,5 M‚ā¨. Lis√§t√∂iden vuoksi kohteen aikataulu my√∂h√§styi nelj√§ll√§ viikolla.

 

Talotekniikkavedot lattiarakenteessa

Jotta kaikki modernin koulun edellyttämä talotekniikka saataisiin asennettua kätevästi ja piiloon sekä samalla parannettua tilojen ääneneristystä, peruskorjauksessa asennettiin kaikkiaan 300 m2 Gyproc Debel-kerroslattioita.